K9101p08-Oulun työttömien työpaja kierrätyksen edelläkävijä

Oulun työttömien työpaja kierrätyksen edelläkävijä

K9101p08-Oulun työttömien työpaja kierrätyksen edelläkävijä

Jukka Luttinen on tyytyväinen työttömien työpajan tiloihin, jotka työttömät itse kunnostivat. Kuva: Tapio Maikkola/Kaleva

Avainsanat: työ, Oulu, toimikunta, työpaja, kierrätys, polkupyörä, huonekalu

Lue lisää: Oulussa toimii nyt Työttömien Oma-Apu (K9203, sivu 9)

Oulun työttömien toimikunta ylläpitää yhdessä Kansan Raittiusliiton Oulun aluejärjestön kanssa työttömien työpajaa, jossa kunnostetaan mm. kaatopaikoilta kerättyjä polkupyöriä ja huonekaluja. Samassa rakennuksessa toimivan Oulun kierrätyskeskuksen kautta jo hylätyksi tuomitut tavarat palautuvat kulutukseen.

Työpajan toiminnan vetäjän toimii Jukka Luttinen, joka pyörittää myös Oulun työttömien toimintaa. Työpaja lähti aluksi liikkeelle pienimuotisena ja ahtaissa tiloissa.

– Syyskuussa 1990 saimme kaupungilta omat tilat entisestä vanhainkodista läheltä kaupungin keskustaa, kertoo Luttinen. Kunnostimme ne itse ja niistä tuli tarkoitukseen hyvin sopivat. Olemme saaneet kerjätyksi ja hankituksi tarpeelliset työkalut ja koneet.

Uusiin tiloihin siirryttäessä työpajalle palkattiin valtion varoin viisi pitkäaikaistyötöntä. Kysymyksessä ovat lakisääteiset velvoitetyöpaikat, jotka kestivät yhden henkilön kohdalla vain puoli vuotta.

Kuitenkin tällainen työllistäminen on mielekästä sekä työttömän itsensä että yhteiskunnan kannalta. Palkka tosin on hyvin pieni, se vaihtelee 6000 markan molemmin puolin. Luttinen itse tekee työtä vapaaehtoisesti eikä saa mitään palkkaa.

Oli aloitettava alkeista

– Toiminnan olemme joutuneet aloittamaan ihan alkeista, koska tällaista toimintaa ei ole hyväksytty viralliseen yhteiskuntajärjestelmään, muistuttaa Jukka Luttinen. Joudumme kerjäämään eri tahoilta (kaupunki, ammattiosastot, yksityiset kansalaiset, liikeyritykset ym.) materiaalin, työkalut ja raha-avustukset.

– Päätarkoituksena on kunnostaa kierrätyskeskuksen tavaroita. Kaikkia tavaroita kierrätyskeskus ei anna ilmaiseksi. Esimerkiksi polkupyöristä pitää maksaa 50 markka plus materiaalikulut, jos niihin joudutaan hankkimaan esimerkiksi kumeja. Nekin vaihdetaan pyöriin enimmäkseen käytetystä materiaalista.

Luttinen kertoo, että polkupyöriä on kunnostettu jo 200 ja kaikki ovat menneet. Työpaja tekee myös pieniä kunnostus- ja muita tilaustöitä asiakkaille heidän tuomistaan materiaaleista.

Työpanos on aina ilmainen, sillä toiminta ei perustu liikeperiaatteelle, vaan ihmisten auttamiseen ja palvelemiseen sekä kierrätyks en.

Ongelmiakin tietysti aina tulee, mutta kokonaisuudessaan Oulun tyottömien työpaja on uraauurtavaa toimintaa ja uudenlaista suhtautumista työttömyyteen ja kulutukseen.

Oma toiminta auttaa

Oulun työttömien toimikunta on tehnyt työtä Oulun työttömien keskuudessa jo lähes 15 vuotta. Alkuaikoina toiminnan vetäjänä oli Heikki Haapala, joka nykyisin on Valtakunnallisen työttömien valtuuskunnan puheenjohtajana.

Viimeiset vuodet toimintaa ansiokkaasti vetäneen Jukka Luttisen tunnuslauseena on ”oma toiminta auttaa”. Siitä hän aina muistuttaa painiskellessaan työttömien vaikeuksien kanssa. Oulun työttömillä on tapaaminen joka keskiviikko. Yhteisen tilaisuuden jälkeen on lentopallovuoro. Toimintaa kuuluu myös harrastus- ja virkistystoiminta mm. matkat. retket. pikkujoulu ja valistustyö.

Oulun työttömien toimikunta on myös aina ajanut tarmokkaasti työttömien toimeentulon parantamista ja työttömyyden vähentämistä järjestäen lukuisia tempauksia ja tapahtumia sekä painostaen hallitusta, eduskuntaa ja Oulun kaupunkia monilla lähetystökäynneillä, mielenosoituksilla ja kirjelmillä. Tulostakin on tullut, siitä on osoituksena ennen kaikkea työttömien työpaja.

Oulun työttömillä on monipuolista toimintaa, kuten oheisesta lehti-Ilmoituksesta näkyy.