K0402p26-Hunaja-hanke: Hunajaisin yhdistys

Suomen hunajaisin työttömien yhdistys toimii Turun Varissuolla, jonka Helsingin Sanomat taannoin valitsi Suomen toiseksi parhaaksi lähiöksi. ”Kuningatar” ja ”Kuhnuri” vartioivat mustasukkaisina Varissuon Työt- tömät VT ry:n omaa hunajasatoa, joka on juoksutettu variksenkuvilla somistettujen tarrojen sulkemiin purkkeihin.

Suomessa tukkuliikkeet ostavat kaiken kotimaassa tuotetun hunajan, ja lisäksi tarvitaan vielä täydennystä ulkomailta. Maassamme on noin 70 mehiläiskasvatuksen ammattilaista. Heistä suurin osa lähenee 60 vuoden ikää. Jotkut lopettavat tarhauksen uusien EU-säädöksien vuoksi, koska eivät koe mielekkääksi toteuttaa uudistuksia vain muutamaa viimeistä työvuottaan varten. Uusia tarhaajia siis tarvittaisiin. 

Täsmäosaajia mehiläisalalle 

Varissuon Työttömät ry:n Honey-hanke kouluttaa Itä-Turun yhteisöhankkeen tuella täsmäosaajia mehiläisten pariin. Suosio on ylittänyt odotukset; toukokuun lopulla alkanut kurssitus sai osakseen runsaasti huomiota Turun alueen viestimissä, ja mukaan ilmoittautui yli 70 hunajan ystävää. Kun tällainen joukko ahtautuu yhdistyksen tiloihin teoriatunneille, on varatuoleille käyttöä. Tutuiksi ovat tulleet mm. pesän perustaminen, sadonkorjuu, talviruokinta ja pesien puhdistus. Lisäoppia on haettu mm. Lahtisen vahavalimolta Oitista ja Helsingin Hunajapäiviltä. 

Tarvittavat pesät saatiin pystyttää Varissuon liepeille omakotialueelle. Mitään ilkivaltaa ei pesille tehty; tätä kouluttajamme varmisti selvittämällä julkisuudessa, että jo 300 mehiläisen pisto vastaa vaikutukseltaan kalkkarokäärmeen pistoa. Pihojen monipuolinen kasvillisuus antoi hunajaan erinomaisen maun; myös sadon määrä oli keskitasoa parempi. Koska kyse on tuetusta toiminnasta, hunajaa ei kuitenkaan kannata myydä, sillä myyntitulo pienentäisi tukia. Purkkeja siis annetaan lahjaksi, harkiten ja pihdaten. 

Kuhnuri ja Kuningatar 

Kukaan ei ole korvaamaton, on tapana sanoa. Tuskinpa kuitenkaan olisi Varissuon Työttömillä hunajaa ilman Esko Lehtikannelta, joka on Suomen Mehiläisliiton kelpuuttama kouluttaja.

Esko ei ole aina ollut hunaja-alalla, vaan hänellä on takanaan värikkäät vaiheet kuten niin monella muulla työttömien toimintaan päätyneellä. Hän on aikoinaan mm. seilannut meriä konemestarina: ”Mää olen kaikkiin suuriin vesiin pissiny. Maanosista on Australia käymättä.” 

Eskosta on sanottu, että hän putoaa aina jaloilleen. Sanattomaksi hän ei jää, ja elämä näyttää olevan hänelle näyttämö, jolla hän esittää katkeamatonta yhden miehen showta. Itse hän väittää, ettei kuitenkaan ole henkisesti haavoittumaton.

Ruumiillisesti ei ole ainakaan, siitä todistaa kuvamme, otettu Eskosta sillä pesäkäynnillä, kun kaikki ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan: kuningatar (pienellä k:lla) putosi maahan, ja kahdenkin pesän turvajoukot kävivät hyökkäykseen majesteettirikoksen vuoksi. Esko ei siedä valitusta eikä synkistelyä; niinpä hän kuittaa tämänkin tapauksen toteamalla, että sai vain siedätyshoitoa. 

Eskon kumppanina Honey-hankkeessa häärii Merja Hakanen, VT ry:n puheenjohtaja. Tästä luonnollisesti seuraa, että yhdistyksen sisäpiirihuumorissa Merjaa nimitetään Kuningattareksi, Eskoa taas, selvä se, Kuhnuriksi. Kuningattaren ja Kuhnurin palaverit kokoushuoneen lukitun oven takana luonnollisesti synnyttävät spekulaatioita, joilla on merkittävä rooli yhdistyksen arkisessa hauskanpidossa… 

Hunajaa oikeaoppisesti 

Eskon mukaan hunajaa ei saisi laittaa teehen eikä muuhunkaan kuumaan, sillä yli 40 asteen kuumuus tuhoaa arvokkaita aineita. Kun hunaja valutetaan kuumentamattoman elintarvikkeen päälle tai salaatin joukkoon, saadaan siitä kaikki mahdollinen hyöty. Salaatti säilyy hunajan ansiosta paremmin, liha taas mureutuu hunajamarinadissa. Toisaalta hunaja käy myös ihonhoitoon, ja saunomista ar- vostava Kuhnuri ei väsy vitsailemaan saunahunajasta, jolla pyrkii voitelemaan milloin mitäkin arvovaltaista tahoa varmistaakseen suopeuden hankkeelle… 

Päivi Salminen 

toiminnanohjaaja
Varissuon Työttömät VT ry 

Kuva: Esko Lehtikannel siedätyshoidon jälkeen 

Katso artikkeli: karenssisanomat-2004-2.pdf