K0601p04-Varissuon Työttömät ry vuoden 2005 työttömien yhdistys

Muutamia faktoja vuoden 2005 työttömien yhdistyksestä: 

Yhdistys kasvoi voimakkaasti vuoden 2005 aikana. Käytössä oleva tila, yhdistyksen saama mediajulkisuus, oma jäsentoiminta, yhteistyökumppanien määrä, työntekijämäärä, päivittäinen ruokailijamäärä ja parhaiten kehittyneiden työpisteiden tulot sekä yhdistyksen saamien avustusten summa vähintään kolminkertaistuivat. Jäsenmäärä ei vuoden 2005 aikana ehtinyt aivan kolminkertaistua, mutta se jatkaa edelleen kasvuaan. 

Yhdistys loi Majanummen toimitalosta uudenlaisen työttömien hallinnoiman monikulttuurisen keskuksen, jossa viidessä huoneessa oli alivuokralaisena joku yhdistys tai kaupungin projekti ja jonka yhteisiä tiloja (kahta kokoushuonetta ja liikuntasalia) käytti vuoden mittaan n. 40 yhdistystä tai muuta toimijaa. 

Yhdistys antoi erilaisin järjestelyin työtä vuoden 2005 aikana 84 henkilölle; työsuhteessa (omatoimisuusavustuksella, työllistämistuella ja yhdistelmätuella) oli näistä 29 henkilöä, muut muissa toimenpiteissä (työelämävalmennus, työharjoittelu, työkokeilu, sosiaalitoimen aktiiviraha, työssäoppiminen). 

Jäsenille tarjottiin ilmaiseksi mm. monenlaista liikuntaa, kerhoja, mehiläistarhauskurssi, lakimiehen ja sosiaalityöntekijän päivystykset, edunvalvontamatka Helsinkiin, avajaisjuhla, jääkiekko-ottelulippuja ja EU-ruokaa ja edullisesti mm. ruokalapalveluita, yhdistyksen hunajaa, juureksia suoraan maatilalta, hiusten leikkuuta, hierontaa, teatterilippuja, kursseja, seurakunnan leiri ja oma joulujuhla. 

Työntekijöille tarjottiin jäsenien saamien etujen lisäksi lounaat hintaan 1/1,5 € (jäsenille 1,7/2,3 €), työaikana ilmainen kahvi/ tee, ilmainen joulujuhla ja ilmaiset teatteri- liput sekä mahdollisuus osallistua kerran viikossa yhdistyksen omaan harrastustoimintaan. 

Viikoittaisissa Teematiistai-tilaisuuksissa vierailivat mm. köyhyystutkijat Antti Parpo ja Mikko Niemelä, kansanedustaja Marjaana Koskinen, työttömien aluejärjestön puheenjohtaja Kari Hanka ja yhteiskuntatyön pastori Sakari Ojanen

Huomattava osa työntekijöistä, jäsenistä ja tilojen vuokraajista oli paluu- tai maahanmuuttajia. 

Vuonna 2005 yhdistyksen puheenjohtajana oli Jukka Lähteenmäki, varapuheenjohtajana Christine Vallius ja sihteerinä Ismo Karhunen. Toiminnanjohtajana oli allekirjoittanut. 

Päivi Salminen 

Työ-Länsi ry:n sihteeri 

Katso artikkeli: karenssisanomat-2006-1.pdf