K0702p07-Porin Seudun Työttömät 15 vuotta

15-vuotias Porin seudun Työttömät ry

Avainsanat: työ, Pori, 15 vuotta, työttömyysprosentti, paja, ompelimo, tietokone, EU, ruoka-apu, ruokala, kuntosali, retki

Yhdistyksen perustajajäsenet vas. Ismo Suojanen, Leena Leppänen ja Reijo Mäkinen sekä TVY:n järjestösihteeri Ritva Valli.
Puheenjohtaja Reijo Mäkinen vastaanotti TVY ry:n viirin ja onnittelutaulun TVY:n edustajalta.

Porin Seudun Työttömät ry juhli 15-vuotissyntymäpäiviään 23.4.2007, yhdistyksen toimintatiloissa Porin keskustassa, Mikonkatu 21.

Juhlapäivänä oli kaikille vierailijoille tarjolla kahvia ja itsetehtyä täytekakkua.

Vierailijoiden onnittelutervehdyksiä oli vastaanottamassa yhdistyksen pitkäaikainen (koko sen olemassa olon) puheenjohtaja Reijo Mäkinen.

Vierailulla kävikin yli sata onnittelijaa, tuoden onnittelutervehdyksensä yhdistykselle.

Vaikkakin Suomi elää kovan talouden kasvun aikaa, työttömiä ja varsinkin pitkäaikaistyöttömiä on maassamme paljon.

Satakunnassa heitä on tällä hetkellä noin 11 100, joista Porissa 6 100 ja Porin työttömyysprosentti 12,5%.
Porin työttömien yhdistys onkin omalta osaltaan tärkeässä asemassa järjestäessään työttömille erilaista aktiivitoimintaa toimitiloissaan ja muualla.

Yhdistyksen toimintakeskuksessa onkin paljon monipuolisen tekemisen mahdollisuuksia, esim. mattokutomo, jossa on yhdeksät mattopuut ja yhdet poppanapuut ja jotka kaikki ovatkin taitavien tekijöiden ahkerassa käytössä. Kutomossa opastetaan kudonnan alkeisiin ja sieltä on myös mahdollisuus ostaa tarvikkeet.

Kivipajalla on mahdollisuus tehdä erilaisia kivitöitä, esim. koruja ja opastusta työn saloihin antaa keskiviikkoisin Viljo Ylikoski.

Pienellä puutyöpajalla on välineitä erilaisten puutöiden tekoon.

Ompelimossa ahertaa tällä hetkellä neljä taitavaa ompelijaa, jotka tekevät/korjaavat kodin tekstiilejä ja vaatteita. Ompelimossa on myös mahdollisuus itse ommella tekstiileitä, ompelijamme auttavat ja neuvovat töissä.

ATK-luokassa tapahtuu opetusta tietokoneen käytön salaisuuksiin kurssimuotoisesti Pekka Koivuniemen taidokkaalla opastuksella.

Tiloissamme kokoontuu maanantaikerho joka maanantai, tehden erilaisia kädentaidon töitä, esim. kortteja erilaisiin onnitteluihin.

Keskiviikkoisin kokoontuu taidekerho, maalaten erilaisilla tekniikoilla upeita tauluja. Opastuksesta vastaavat Eila Suojanen ja Hemmo Mäkinen.

Toimintakeskuksessa tapahtuu myös EU-ruokakassien jako, joka viikon tiistai ja torstai. Kasseille onkin ollut Porissa huutava tarve vähävaraisuuden kovasti lisääntyessä. Tällä saralla onkin Porissa ja muualla Suomessa kovasti tehtävää, jotta saisimme kaikille kansalaisillemme kunnollisen toimeentulon.

Toimintakeskuksessa on myös työttömien ruokala, josta saa edullisesti 2,50 € hintaan ostaa, taitavan emäntämme Kristiina Sillberg-Niemen avustajineen valmistaman herkullisen aterian salaatteineen, jälkiruokineen ja muine tykötarpeineen.

Tiloissamme toimii myös kirpputori, jossa myydään lahjoituksena saatua kodin käyttötavaraa, vaatteita ja tekstiilejä sekä yhdistyksessä valmistettuja vaatteita ja kodin tekstiilejä. Polkupyöräkorjaamokin löytyy, jossa on mahdollisuus huollattaa/korjauttaa polkupyörä tai sitten itse tehdä kyseiset työt talon välineillä.
Kahvihuoneessa saa tosi edullisesti ostaa kahvia ja itse tehtyä lämmintä purtavaa ja lukea vaikka samalla päivän lehtiä tai katsoa televisiota.

Toimintakeskuksessa kävijöiden käytössä on myös kaksi nettikonetta, joilla asioiden hoitaminen onnistuu sekä apuna myös tarvittaessa kopiokone, faksi ja puhelin.

Terveydenhoitajan palveluita voi tarvittaessa käyttää keskiviikkoisin, jolloin ammattitaitoinen SAMK:n henkilö on paikalla.

Porin Urheilutalolta on varattuna kuntosalivuoroja, jolloin liikunnasta ja omasta kunnosta huolehtivat voivat harrastaa erilaisia kuntoilumuotoja sekä keskiviikkoisin on mahdollisuus kovasti pidettyyn vesijumppaan, ammattitaitoisen henkilön opastuksella.

Mahdollisuuksien mukaan (heh, lue, rahatilanteen) järjestetään erilaisia retki ja muita matkoja mielenkiintoisiin kohteisiin.

Kaikki porilaiset ovatkin lämpöisesti tervetulleita tutustumaan yhdistyksemme toimintaan ja toimitiloihin!!

Porissa 26.4.2007
Kari Lehtinen, toiminnanohjaaja, Porin Seudun Työttömät ry