Pitkäaikaistyöttömien terveydenhuoltohankkeet eteenpäin
Avainsanat: työ, THL Stakes, STM, terveys, askel
THL:n (entisen Stakesin) ja STM:n käynnistämän pitkäaikaistyöttömien terveydenhuoltohankkeiden tavoite päästä mukaan kaupunkien ja kuntien perusterveydenhuoltoon menee eteenpäin. Osaksi normaalia perusterveydenhuoltoa toiminta on siirtynyt jo ainakin Helsingissä. Hanke on saanut hyviä tuloksia aikaan ja asiaa kannattaa seurata THL:n sivuilta. Hankkeessa on meiltä mukana allekirjoittanut. Asiasta kerrotaan laajemmalti lehdessä Leini Sinervon kirjoittamana. THL on aloittanut uuden Askel-hankeen, jossa pääpaino on kuntouttavan työtoiminnan toteuttamisen sisällön ja kuntien työn haravoimisessa. Askel-hankkeen tutkimuksessa arvioidaan, miten kuntouttava työtoiminta sijoittuu yksilön kuntoutus- ja työllistymisprosessissa. Hankkeessa kehitetään muiden muassa soveltuvia mittareita sosiaalisen kuntoutuksen ja elämän hallinnan näkökulmasta. Työtä vetää THL:ssä Eveliina Pöyhönen ja asiasta enemmän toisaalla tässä lehdessä. TVY ry:tä edustaa hankkeen johtoryhmässä Jaana Löppönen, TVY ry:n hallituksen varajäsen Uudeltamaalta. Jaana on lisäksi toiminnanjohtaja Horisontti ry:ssä. Surullista meidän kannalta Stakesin ja Kansanterveyslaitoksen yhdistymisessä mielestäni on se, että sosiaalinen lähestymistapa tutkimustyöhön todennäköisesti jää nyt Suomessa vähän lapsipuolen asemaan kun terveydenhuollon asiantuntemus on saanut uuden laitoksen johdossakin hyvin painavan roolin. Mitä tehdään köyhyyden ja sen syiden tutkimukselle? Taitaa jäädä uudessa laitoksessa lapsipuolen asemaan, näin pelkään.
Lea Karjalainen
Sivu 16:
Pitkäaikaistyöttömien terveydenhuollon kehittämishanke 2007–2010
Avainsanat: työ, pitkäaikaistyötön, terveys, kehittäminen, hanke
Työttömien terveyspalveluita kehitetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoimassa Pitkäaikaistyöttömien terveydenhuollon kehittämiskumppanuus -hankkeessa (PTT-hanke). Hankkeessa on mukana seitsemäntoista paikallista ja alueellista osahanketta*, joissa kehitetään toimintaympäristöstä ja alueen olosuhteista lähteviä toimintamalleja vaikeasti työllistyvien työttömien terveyspalvelujen järjestämiseksi.
Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa 2007–2009 painopiste on ollut paikallisten ja alueellisen toimintakäytäntöjen luomisessa ja kokeilemisessa. Toisessa vaiheessa 2009–2010 painopisteenä on kehiteltyjen toimintamallien juurruttaminen paikallisesti ja alueellisesti sekä toimiviksi arvioitujen työtapojen ja toimintamallien valtakunnallinen levittäminen.
Työttömien terveystarkastusten ja -palveluiden tarve
Työttömien terveyskysymys liittyy väestöryhmien välisiin terveyseroihin, jotka ovat maassamme viime vuosina kasvaneet. Tehokkaimpia tapoja nostaa väestön terveyden tasoa on kaventaa väestöryhmien välisiä terveyseroja parantamalla heikommassa asemassa olevien terveyttä. Terveyspalvelujen kohdentaminen työttömille työnhakijoille hankkeen avulla on yksi konkreettinen toimenpide terveyserojen kaventamisessa.
Työttömät työnhakijat ovat työterveyshuoltoon liittyvien asiakkaalle maksuttomien terveystarkastusten ja muiden työterveyshuollon kautta tarjottavien palvelujen ulkopuolella. Työttömien taloudelliset mahdollisuudet käyttää yksityisiä palveluja ovat useimmiten heikot ja julkisten palveluiden asiakasmaksutkin voivat rajoittaa palvelujen käyttöä. Työttömyyden pitkittyessä kynnys hakeutua hoitoon voi nousta ja rajoittuu usein akuutteihin päivystyskäynteihin. Työttömien työnhakijoiden terveydentilan ongelmat ja työkyvyssä olevat puutteet ovat monissa tapauksissa myös esteenä työllistymiselle ja uhkana syrjäytymiselle työmarkkinoilta. Tämän vuoksi tarvitaan erityisjärjestelyjä ja positiivista diskriminaatiota.
PTT-hankkeen lisäksi pitkäaikaistyöttömien terveystarkastuksia ja terveydenhuollon tehostamista varten kunnille on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon valtionosuusjärjestelmän kautta 2 M€ vuodesta 2007 lähtien. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut vuosittain erillisen ohjeen kunnille ja asianomaisille kuntayhtymille pitkäaikaistyöttömien terveystarkastusten ja terveydenhuollon sekä niihin liittyvän hallinnollisen yhteistyön tehostamisesta.
Pitkäaikaistyöttömien terveydenhuollon kehittämiskumppanuushanke
Hankekokonaisuuden tavoitteena on yhdistää terveyspalvelut osaksi työttömien aktivointi-, kuntoutus- ja työllistämispalveluja. Hankkeissa tehostetaan työ- ja elinkeinohallinnon ja kuntien viranomaisten yhteistyötä työttömien kuntoutus- ja aktivointitoimenpiteiden osalta ja hyödynnetään olemassa olevia monialaisia yhteistyörakenteita (esim. TYP ja Kuntoutuksen asiakasyhteistyöryhmä) työttömien työllistymisedellytysten parantamiseksi.
Osahankkeiden avulla tuetaan ja edistetään pitkäaikaistyöttömien terveydentilaa sekä toiminta- ja työkykyä ja ennaltaehkäistään kansansairauksia. Toiminnan ytimenä ovat olleet terveystarkastukset, terveysneuvonta ja asiakkaiden elämänhallinnan vahvistaminen sekä tarvittaessa asiakkaiden toimintakyvyn kartoitus ja tukeminen moniammatillisena yhteistyönä. Terveystarkastusten sisältöä on suunniteltu työttömän työnhakijan tilanne huomioiden. Terveydenhoitajille on luotu oma terveystarkastusmalli ja työtapa, joka huomioi työttömyyden ja siitä johtuvat terveysriskit sekä tukee työttömän työnhakijan voimavaroja, kannustaa aktiivisuuteen ja itsehoitoon.
Osahankkeiden terveystarkastukset ovat olleet myös osa työttömän henkilön palvelutarvekartoitusta; tavoitteena on kohdentaa työllistämis- ja aktivointisuunnitelmat ja niihin liittyvät interventiot tarkoituksenmukaisesti ja oikea-aikaisesti. Hankkeissa on hyödynnetty asiakkaan suostumukseen perustuvaa tietojen vaihtoa eri viran-omaisten välillä silloin, kun työnhakijan terveydentilassa on ilmennyt työkykyyn vaikuttavia seikkoja.
Osahankkeet muodostavat yhdessä kehittämiskumppanuusverkoston, jota THL koordinoi vuorovaikutteisesti avoimessa yhteistyössä ja yhdessä oppimalla. Laajempi valtakunnallinen verkosto saa säännöllistä informaatiota hankkeen etenemisestä. Hankekokonaisuuteen sisältyy lisäksi arviointitutkimus, jonka tavoitteena on arvioida kehiteltyjä pitkäaikaistyöttömien terveystarkastus- ja terveyspalvelumalleja. Arviointiaineistoa kerätään hanketoimijoilta, paikallisista verkostoista ja asiakkailta. Kehittämishankkeen ja arviointitutkimuksen ensimmäisen vaiheen loppuraportit ilmestyvät elokuussa 2009.
Lisätietoja:
projektipäällikkö Leini Sinervo, puh. 020 610 7608
etunimi.sukunimi@thl.fi
www.thl.fi/ptt
*Osahankkeita toteutetaan Helsingissä, Vantaalla, Hyvinkäällä, Salon seudulla, Liedon seudulla, Forssan seudulla, Vammalan seudulla, Harjavallassa, Hämeenkyrössä, Itä-Hämeessä, Etelä-Karjalassa, Kotkassa, Savonlinnan seudulla, Joensuussa, Lieksassa, Oulussa, Rovaniemellä ja Kuopiossa.