K8401p05-Temperelaiset kulttuurityöntekijät

Avainsanat: kulttuuri, työ, Tampere

Työttömyyden korkea aste ja työttömien oman toiminnan kasvu, näkyvyys, on ravistellut myös maamme edistyksellisten taiteilijoiden omaatutoa; taiteilijoiden keskuudessa on viritelty toimintamuotoja, joilla tulettaisiin työttömien kamppailua.

Toimintamuotoihin ovat kuuluneet vetoomukset SAK:lle osallistumiset ja esiintymiset työttömien tilaisuuksissa sekä mm. Tampereella paikallisen KTL:n yhdistyksen järjestämä tukikonsertti työttömien tiedotustoimikunnan työn tukemiseksi. Konsertti pidettiin Tampereella vuoden 1983 toukokuun 9. päivä. Puhdas tuotto, noin 2000 markkaa meni lyhentämättömänä työttömien työn järjestämiseen.

KTL:n yhdistys piti vuosikokouksensa Tampereella maaliskuun 17. päivä. Toimintasuunnitelmaan kirjattiin jälleen tukikonsertin pitäminen. Ajankohta on toukokuussa. Näin kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Risto Tanner:

– En minä usko, että taiteilijat toimillaan suoranaisesti työpaikkojen luomiseen tai säilyttämiseen pystyvät. Olennaista on se, että tukitoimillamme osoitamme mielemme sitä välinpitämättömyyttä vastaan, mikä tässä maassa työttömyyden aiheuttamiin ongelmiin yksilön kohdalla vallitsee, hän kertoo.

– Työttömyys on räikeä ihmisoikeuden loukkaus, ihminen jätetään ongelman kanssa yksin, sysätään ulkopuolelle. Me taitelijat haluamme nostaa ihmisen korkealle, innostaa häntä taistelemaan ja kehittymään. Ymmärrämme tämän työn tätä kautta. Niinkuin myös sen, että toiminta työttömien järjestämiseksi kamppailuun vaatii myös rahaa. Työttömyysavustuksista ei paljon toimintarahastoja kartutella, Tanner, Tampereen musiikkiopiston opettaja ja tunnettu saksofonisti sanoo.