K9101p02-Valtakunnallinen työttömien valtuuskunta 

Valtakunnallinen työttömien valtuuskunta

K9101p02-Valtakunnallinen työttömien valtuuskunta 

Vaatimukset työstä ja kunnon työttömyysturvasta olivat vahvasti esillä palkansaajien suurmielenosoituksessa Senaatintorilla. Suurkirkon portailla olleet Valtakunnallisen työttömien valtuuskunnan kolme banderollia saivat osakseen paljon myönteistä huomiota. Kuva: Veikko Koivusalo

Avainsanat: valtakunnallinen, työttömät, valtuuskunta, rukkasmarssi, budjettiriihi, suurtyöttömyys

Valtakunnallinen työttömien valtuuskunta on toiminut 15 vuotta. Sen tavoitteina ovat lievittää ja poistaa kokonaan työttömyys Suomesta sekä työttömyysturvan parantaminen. Olemme järjestäneet useita merkittäviä kampanjoita, mm. rukkasmarssin eduskuntatalolle, työttömien budjettiriihen senaatintorilla, työttömien nälkälakon Tampereella, Työtä kaikille -kampanjan jne. Paikalliset työttömien toimikunnat ovat järjestäneet työttömien virkistystoimintaa ja neuvontapalvelua. Olemme vaikuttaneet eduskuntaan, hallitukseen, kunnanavaltuustoihin jne.

Työttömien toiminta-aktiivisuus on ollut päinvastaista muuhun yhteiskuntakehitykseen verrattuna: hyvinä aikoina toimintamme on ollut lamassa ja nyt sitä taas kipeästi tarvitaan.

Tähän asti olemme kieltäytyneet järjestömme rekisteröinnistä, koska tavoitteemme on ollut saada työttömyys poistetuksi Suomesta ja katsoimme, että rekisteröinnillä tunnustamme työttömyyden pysyvyyden. Nykytilanteen valossa alkuaikojen tavoite näyttää kovin kaukaiselta, joten olemme päättäneet rekisteröityä.

Päätös tehtiin Tampereella 12.9.1991 pidetyssä val-tuuskunnan kokouksessa, joka merkitsi muutenkin uutta alkua työttömien toiminnalle. Samalla päätimme käynnistää valtakunnallisen kampanjan suurtyöttömyyden torjumiseksi.

Tampereen kokouksessa valitsimme valtuuskunnan uusiksi toimihenkilöiksi seuraavat työttömät:

  • puheenjohtajaksi Heikki Haapala Helsingistä puh. 90-498057varapuheenjohtajaksi Juhani Rantanen Hämeenlinnasta puh. 917-171628.
  • sihteeriksi Ari Lehtonen Tampereelta puh. 931-176771.
  • Karenssisanomat-lehden vastaavaksi toimittajaksi Anna-Maija Perkkalaisen Vähästäkyröstä puh. 961-783114.

Valtakunnalisella työttömien valtuuskunnalla on postisiirtotili Postipankissa, tilinumero on 6418 59-9