K9203p12-Kotkan työttömien lämmintä ruokaa

Työttömät toimivat: Kotka

Kotkan työttömien tavoite:

Lämmintä ruokaa huokealla

K9203p12-Kotkan työttömien lämmintä ruokaa

Suomen nuorin työttömien puheenjohtaja Juha Viljanen, 20, ja Teuvo Jännimäinen ovat antaneet uuden nuoruuden lukuisille monarkeille ja cresenteille Kotkan työttömien korjausverstaassa.

Avainsanat: työ, ruoka, ruokala, Kotka, toimikunta, pyörä, ruokala, korjaamo, leipuri, apulaiskaupunginjohtaja, Tampere, tila

Työttömille lämmin ateria huokeaan hintaan. Näin kiteyttää Kotkan Työttömien Toimikunnan puheenjohtaja Juha Viljanen, 20, lähiajan tärkeimmän tavoitteen.

Kotkassa työttömyys on keskimääräistä vaikeampi ongelma. Jo nyt työttömänä kävelee parisenkymmentä prosenttia työvoimasta. Talven mittaan Juha arvelee työttömyyden kohtaavan joka neljättä kotkalaista työntekijää.

– Ruokalan tarve kasvaa päivä päivältä, sanoo Juha Viljanen, työtön leipuri.

Kotkan työttömien Toimikunnan ruokalahanke etenee parhaillaan valtuustoaloitteena. Asiaa on käyty esittelemässä myös apulaiskaupunginjohtaja Pertti Lintuselle.

– Käsittääkseni varsin monet valtuustoryhmät suhtautuvat myönteisesti hankkeeseemme, Juha arvioi. Työnömyys ei enää koettele ainoastaan tehdastyöläisiä, vaan heitä löytyy, juristeja lukuunottamatta, likimain kaikista ammattikunnista. Eli kaikkien valtuutettujen äänestäjistä.

Kotkalaiset työttömät ovat muotoilleet ruokalahankkeensa paljolti tamperelaisten kokemusten pohjalta. Tampereella työttömien ruokala tarjosi ensimmäisen keittopadallisen syyskuun puolivälissä. Ruokalatoiminnassa ovat keskeisesti mukana kaupunki ja seurakunnan diakoniatyö: kaupunki tarjoaa tilat, kolme velvoitetyöllistellyä työntekijää on saatu ruokalan käyttöön työllistämispalvelusta. Seurakunta puolestaan tukee ruuan hintaa niin, että keittolautasellinen juoman ja leivän kera voidaan tarjota työttömälle seitsemän markan hintaan.

– Kotkassa toivomme kaupungin todella lähtevän mukaan ainakin tilojen ja muidenkin puitteiden osalta. Tietysti toivomme myös seurakunnan myötämieltä, he vain ovat pitäneet hieman välimatkaa meihin työllömiin.

Kotkassa myöskään kaupunki ei ole osoittanut velvoitetyöllistellyjä työttömien toimintaan kuten Tampereella.

– Työttömien toimikunta on kyennyt työllistämään kaksi henkilöä kuuden kuukauden jaksoksi oman varainhankintansa avulla: polkupyörien korjausta, myyjäisiä, kirpputoreja, arpoja…

Kotkassa, samoin kuin Tampereella, työttömien vapaaehtoistyö on toiminnan a ja o. Työttömät auttavat itse itseään, kunhan toiminnalle luodaan puitteita. – Tähän tarvitsemme mahdollisimman monien tahojen myötämielen ja yhteistyön, Juha sanoo.

Pyöräverstaalta rahaa toimintaan

Esimerkki kotkalaisten työttömien toiminnan omaleimaisuudesta löytyy polkupyöräkorjaamosta. Parinkymmenen käyttövuoden himmentämät Cresentit ja Monarkit kokevat korjausverstaassa uuden nuoruuden. Pinnoja uusitaan ja kappoja puhdistetaan – uutta ja vanhaa yhdistämällä syntyy kelpo ajokkeja. Juha Viljanen kenoo kunnostenujen pyörien tekevän hyvin kauppansa. sillä ne myydään lähinnä omakustannushintaan.

– Kunnostamme koko ajan myös uuna kai ustoa. Läheskään kaikki pyöräilijät eivät ehdi tai viitsi paneutua pyöriensä huoltoon ja kunnostukseen.

Sesonkiaikana pyöräverstaassa riittää työtä 5–6 vapaaehtoiselle.

Talkoot ja tanssit yhdistävät työttömiä

Työttömien yhteiset tilaisuudet – talkoot, huutokaupat, myyjäiset, iltamat, risteilyt – ovat Juhan mukaan tärkeä kanava paitsi näkyä ja kuulua, myös jakaa tietoa työttömien toiminnasta ja työttömien asiasta yleensäkin. Tällaisissa titlaisuuksissa saavat monet ideat alkunsa.

Kotkan työttömien toimitila. yhteensä 120 neliötä, sijaitsee Opistonkatu 4:ssä. Kaupungin luovunamissa tiloissa on pyöräkorjaamon lisäksi kirpputori. oleskelutila, toimisto ja kierrätysvarasto.

Tuula Lehtinen