K9506p08-Vapaaehtoisuutta tuettava

Nuorten työttömien ihmisoikeudet ensi kertaa esillä

Vapaaehtoisuutta tuettava

K9506p08-Vapaaehtoisuutta tuettava

Ensimmäiselle työttömien nuorten ihmisoikeuspäiville kokoontui n. 60 nuorta ja 15 heidän parissa työskentelevää.

Avainsanat: työ, nuoret, vapaaehtoisuus, pakkokurssit, työministeri, Seurakuntaopisto, Järvenpää

Teksti ja kuvat: Hannu Oittinen.

Kun on nuori, rahaton ja työtön, ovat valinnat vähissä. On eräänlaista ikärasismia ja sukupolviterroria, että nuorille voi esittää millaisia vaatimuksia tahansa. Ei siinä SAK jyrähdä, ei kirkko korota ääntään, ei tunne laki suojaa, kun nuori pannaan valitsemaan kahdesta mahdottomasta vaihtoehdosta.

Näiden kysymysten ääreen kokoontui noin 60 työtöntä nuorta ja 15 heidän parissaan työskentelevää Seurakuntaopistolla Järvenpäässä. Työttömien Valtakunnallisen Yhteistoimintajärjestön (TVY), Kirkon diakonia- ja yhteiskuntatyön keskuksen (KDYK), Kirkon nuorisotyön keskuksen (KNK) ja Seurakuntaopiston järjestämät nuorten työttömien ihmisoikeuspäivät olivat jatkoa samojen tahojen vuosi sitten järjestämille Suomen ensimmäisille työttömien ihmisoikeuspäiville.

Alle 20-vuotias vailla ammattikoulutusta oleva nuori joutuu ensi vuoden alusta valitsemaan, jättääkö ottamatta 118 markkaa päivässä vai lähteä toiselle puolelle maata pakkokurssille tilastoja putsaamaan. ”Parempi pakkokurssit kuin pakkotyöttömyys”, vastasi työministeri Liisa Jaakonsaari työttömyystilastojen putsauskursseja vastaan protestoineille nuorille. Muita vaihtoehtoja ei ministeri tuntenut.

Seurakuntaopistolle Järvenpäähän kokoontuneet työttömät nuoret tunsivat muitakin vaihtoehtoja: työtä, koulutusta ja vapaaehtoistyötä vastaan nuorilla ei ollut sanomista. Kritiikki kohdistui nuorten ihmisoikeuksien ja toimeentulon polkemiseen, vaikka se olisi puettu aktivoinnin kuorrutukseen.

Kolme päivää kolmessa työryhmässä työskennelleiden nuorten ajatukset on julkaistu tämän aukeaman oikeassa reunassa. Niissä ja päivillä käytetyissä puheenvuoroissa korostui monella tavoin nuorten kansalaisaktiivisuus, josta palkitsemisen sijasta rangaistaan nykyisellään.

Päivien aineisto, lehtileikkeet, jatkosuunnitelmat ja Karenssisanomien tämä numero lähetetään päivien osanottajille. Keskustelu nuorten esiin nostamista teemoista jatkuu lehtemme seuraavassa numerossa helmikuun alkupuolella, johon osanottajien kirjoitukset ovat tervetulleita. Tavoitteena on pitää nuorten työttömien tapaaminen maaliskuun lopulla Joensuussa TVY:n vuosikokouksen yhteydessä.

Lisää Hannu Oittisen kuvia tapahtumasta: