Pakkotoimia ja sukupolviterroria vastaan
Kanavatyöskentelyn tuloksia esitellyt tamperelainen Pia Hiltunen.
Avainsanat: työ, nuoret, pakkokurssi, väitöskirja
Teksti: Hannu Oittinen
Jos päättäjät kuvittelevat aktivoivansa nuoria pakottamalla nämä työhön tai koulutukseen minimaalisella korvauksella, he erehtyvät. Tätä mieltä oli kanavatyöskentelyn tuloksia esitellyt tamperelainen Pia Hiltunen.
Tulevaisuuden pitkäjänteinen suunnittelu on mahdotonta, jos nuoret viranomaispäätöksillä pakotetaan ottamaan vastaan epämielekästä työtä tai koulutusta, josta saatavalla korvauksella ei edes tule toimeen, Pia Hiltunen muistutti.
Lamauttavan pakkotyön sijaan vaadittiin työttömien kansalaisten rohkaisua ja kannustamista, jossa myös median pitäisi käyttää valtaansa nykyistä rohkeammin. Tästä huomautti arjen ongelmia käsitelleen kanavan vetäjä Mika Lätti Suolahdesta.
Sukupolviterroria, sanoi tutkija
Nuorten suhdetta työhön väitöskirjassaan tutkinut Kari Nyyssölä totesi, että nuoruus merkitsee vallan puutetta ja alisteisuutta. Työmarkkinoilla se merkitsee joutumista huonoihin ja alipalkattuihin töihin, vaikka nuoret yleensä oavat paremmin koulutettuja kuin vanhemmat ikäluokat.
Tilanteessa on sukupolviterroria, sillä keski-ikäiset maksattavat etunsa polkemalla nuorten etuja. Säästöt on kohdistettu nuoriin, työllistämistoimet eivät tue nuoria, sanoi tutkija Kari Nyyssölä.
Lisäksi nuoria syyllistetään ja leimataan puheilla pullamössösukupolvesta. Päälle päätteeksi ihmetellään, miksi nuoret eivät kapinoi.
Nuoret eivät nouse kapinaan, koska ikäluokat ovat pieniä, eikä nuorilla ole yhtenäistä kulttuuria, arvo- ja aatemaailmaa. Lisäksi suoran toiminnan perinteet puuttuvat, eikä nuorilla ryhmänä ole omaa edunvalvontajärjestelmää.
Nuoret ja työmarkkinoiden joustavuus : nuorten joustava työllistyminen työvoima- ja koulutuspoliittisena ongelmana = Young people and the flexibility of the labour market : flexible employment of youth as a manpower and training policy problem. Väitöskirja. Nyyssölä, Kari. Turun yliopisto 1994.